Brand Perfumes

Як розрізняти ноти в ароматі?

По-перше, хотіли сказати, що аромати не є точною наукою, і розбиття ароматів на ноти залежить здебільшого від вашого відчуття. Ці знання базуються на загальних принципах, все інше дуже індивідуально, тому неспеціаліст може почути в одному ароматі абсолютно різні відтінки.

Головне, що повинен знати початківець парфумер, це структура аромату. Ті ж «Верхні ноти», «Середні ноти» і «Базові ноти». Знаючи цю структуру, ми можемо приблизно локалізувати, як звучатиме аромат у будь-який момент.

Таким чином, «початкова нота» — це перший відтінок аромату, який можна почути протягом перших 10 хвилин після носіння аромату. На початку створення аромату використовуються найбільш летючі речовини, які швидко випаровуються, створюючи перше враження від аромату. В основному це ноти цитрусових, деяких квітів і трав.

Приблизно через пів години ви почнете чути «шуми серця», які тривали годинами. Тут можуть використовуватися різні інгредієнти, від квіткових до амбрових і пряних.
Найчастіше це речовини рослинного походження або їх синтетичні аналоги, які є помірно леткими.

В самому кінці нотки «бази» або «шлейфу» залишаться на шкірі більше ніж добу, а на тканині — кілька днів. Це тверді речовини, які відрізняються пластичністю і стійкістю. У «шлейфі» можна зустріти сандал, мускус, амбру, пачулі, кедр тощо. Такі конструкції не є статичними, сучасні парфумери віддають перевагу нестандартним рішенням, можна навіть зустріти одиничні парфуми, композиція яких побудована на одній ноті.

Верхні ноти — початкові. Їх можна відчути протягом перших 5-10 хвилин.

Середній тон — нота «серця». Вони вмикаються протягом наступних 10-20 хвилин і тривають від 1,5 до 3 годин.

Кінцева нота — «шлейф». З’являється з середніми нотами та досягає найвищих через 2 години. Для кількох парфумів може тривати до 8 годин.


Парфумерна піраміда є класикою. Однак існують також комбінації, засновані на двох або навіть одному кроку. При такому поєднанні один компонент запаху не переходить поступово в інший, всі вони звучать паралельно. Наприклад, відомі парфуми молекула не мають класичних верхніх нот, тому що їх творці залишили тільки серце й основу.

 

Зачекайте, поки аромат повністю розкриється на вашій шкірі, відчуйте його у всіх його аспектах і відтінках і «носіть» його кілька годин, перш ніж вирішити, подобається він вам чи ні.